středa 9. května 2007

Přípravy na Stockholm I.

V pátek letíme do Stockholmu a tak už od pondělka pomalu probíhaj přípravy (kupování mapy Stockholmu, hledání dopravy atd.). Sem budu postupně všechno psát ... pro případný cestovatele do Stockholmu, ale i pro sebe jako inspiraci případnej dalších cest.

Základem je mapa ... koupili jsme si turistickou mapu Stockholmu (asi 4 různý měřítka od celýho okolí Stockholmu až po detailní mapu starýho města) v angličtině s vyznačenejma památkama a základama hromadný dopravy po městě. Mapa stála 65 EEK (nejlevnější co měli) a snad to bude stačit.

Ve Švédsku se platí švédskejma korunama (SEK) a kurz na český koruny je: 1 SEK = 3,07 CZK

Důležitý info před cestou je i doprava po městě. Takže jsem včera hledal na netu, co a jak. Přiletíme na letiště Arlanda, který leží asi 42km severně od Stockholmu, takže to je první věc - jak se dostat z letiště. Nejdražší a nejrychlejší variantou je vlak Arlanda Express - jede asi 20 minut a stojí 190 SEK (zpáteční 360 SEK). Další variantou je letištní autobus - jede asi 40 minut do centra a stojí 95 SEK (zpáteční 175 SEK) a studenti za 65 SEK. Pro nás je ale nejvýhodnější hromadná doprava - jeden lístek stojí 13 SEK, ale město je rozdělený na zóny a nejnižší cena za jízdu jsou dva lístky = 26 SEK. Takže nám se vyplatí koupit si třídenní jízdenku za 190 SEK a můžeme si jezdit jak chceme. Ve Stockholmu jezděj autobusy, tramvaje, metro a příměstský vlaky. Z letiště teda pojedeme busem 571 do zastávky Märsta - tam odtud vlakem směr Södertälje centrum a vystoupíme ve stanici Årstaberg. Pak už to máme do hotelu kousek nebo můžeme jet busem 143 směr Högdalen a vystoupit na Karusellplan.

Příště o letenkách a hotelu.

Žádné komentáře: