sobota 28. dubna 2007

fotky z iDnes

Na iDnes.cz vyšel dnes další článek o Tallinnu, auroři bar, iDNES.cz, ČTK:


Estonská metropole Tallinn zažila už druhou noc nepokojů. V noci na sobotu musela policie opět zasahovat proti násilným protestům ruskojazyčných obyvatel. Ti se bouří kvůli odstranění pomníku Rudoarmějcům z centra města.

Při srážkách demonstrantů s policií bylo zraněno 96 lidí a kolem 600 zatčeno.


Předešlou noc si násilnosti, nejhorší od získání nezávislosti v roce 1991, vyžádaly i jeden lidský život.


Tallinnský policejní šéf Raivo Kuut řekl agentuře AFP, že protesty se stejně jako v pátek místy zvrhly ve vandalismus, drancování a rabování.


"Vyslechli jsme asi 300 mladých, z nichž mnoho bylo opilých," uvedl Kuut. Podle něj šlo především o ruskojazyčné občany. Policie proti agresivním jedincům použila obušky, vodní děla a gumové projektily.


Situace se zklidnila teprve dnes nad ránem poté, co policie davy rozehnala, a od té doby je pokojná, sdělil podle agentury Reuters policejní mluvčí Taavi Kullerkupp.


Podle agentury Interfax zřídila skupina nazvaná Estonský protifašistický výbor horkou linku pro příbuzné zadržených. Estonská policie dosud nesdělila, kde se zatčení nacházejí.


Estonská vláda chce památník i ostatky 14 padlých, kteří jsou zde údajně pochováni, přesunout i přes ostré protesty Moskvy ze středu hlavního města na válečný hřbitov.

Žádné komentáře: