neděle 29. dubna 2007

... další článek ...

Na iDnes.cz přibejvá článků o situaci v Estonsku a jsou čím dál lepší (ty články), autoři bar, iDNES.cz, ČTK:
Estonské ministerstvo obrany oznámilo, že začalo s exhumací ostatků Rudoarmějců. Ti jsou pohřbeni u sovětského památníku v centru metropole Tallinnu. To by mohlo vyvolat novou vlnu nespokojenosti etnických Rusů žijících v Estonsku a možná i třetí noc nepokojů kvůli spornému pomníku.

Odstranění pomníku vyvolává ostré protesty Ruska, které hrozí Estonsku tvrdými protiopatřeními.

Vzhledem k tomu, že mnoho demonstrantů bylo v uplynulých dnech opilých a protesty se místy zvrhly ve vandalismus, vydala vláda zákaz prodeje alkoholu po šesté večer. Lidem rozeslala na mobilní telefony varování, aby večer raději zůstali doma.

U pomníku je podle ministerstva obrany pohřbeno 12 až 15 lidí. Ministerstvo původně chtělo ostatky přesunout později, ale kvůli protestům změnilo plány. Vyzvednutí pozůstatků, které budou po identifikaci uloženy na asi tři kilometry vzdáleném vojenském hřbitově, předcházela luteránská i pravoslavná bohoslužba.

Bouří se kvůli odstranění památníku
Při násilných protestech především ruskojazyčné menšiny v noci na pátek a na dnešek bylo asi 1000 lidí zatčeno, jeden muž byl zabit a několik stovek lidí bylo zraněno.

Desítky obchodů byly poškozeny nebo vyrabovány a vandalové ničili i zaparkovaná auta. Příčinou demonstrací bylo odstranění památníku z centra města a jeho plánovaný přesun na jiné místo.

Estonské bezpečnostní složky se podle AP obávají třetí noci nepokojů po sobě, i když neočekávají tak velké protesty jako v předchozích dnech.

Pomník chce v centru města zachovat především ruskojazyčná menšina, Estoncům však dílo připomíná spíš déle než půl století trvající sovětskou okupaci.

Žádné komentáře: