čtvrtek 27. srpna 2009

Lasagne

Tak jsem se konečně odhodlal a dneska udělal lasagne. Recept mám od kolegyně z práce, ale malinko jsem si ho přizpůsobil ... no a abych ho nezapomněl, tak si ho tu poznamenám :-). Množství ingrediencí je na větší pekáč, do malého je potřeba dávat poloviční množství, jinak zbyde bešamel i směs.
Lasagne - recept
směs:
500g kuřecího masa, 1 cibule, 2 větší rajčatové protlaky (2*140g), dvoje krájená zavařená rajčata (2*400g), oregano, majoránka, sůl, pepř, česnek

Kuřecí maso jsem nakrájel na malé kousky, osolil, malinko opepřil a zlehka osmažil na troše oleje. Mezitím jsem si nadrobno nakrájel cibuli. Maso jsem vyndal a také nadrobno pokrájel. Na pánvi si rozpustil máso a na něm dozlatova osmažil cibulku a přidal maso. Pak už jen přidat rajčatový protlak, krájená rajčata, trošku majoránky a víc oregana (nemusí se s ním šetřit) a nakonec trošku česneku na ovonění. Trošku povařit a je to.

bešamel:
200g másla, 8 lžic hladké mouky, 1l mléka, muškátový květ

Rozpustíme máslo a smícháme s moukou (na jíšku). Pak přidáme mléko, aby vznikla hladká krémová omáčka. Rychlý bešamel podle Babicy :-). Svaříme mléko a v menším hrnečku rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme řidčí jíšku. Tu pak nalijeme do vroucího mléka a zamícháme. Nakonec ochutíme muškátovým květem.

A pak už finále ... pekáč vymažeme máslem a bešamelem. Položíme vrstvu lasagní a potřeme ji bešamelem. Na to dáme směs a sýr (na plátky nakrájenou mozzarellu a nastrouhanou cihlu (alespoň 40dkg)). Potom lasagne a opět směs a sýr. Takhle pokračujeme dál. Na vrchní vrstvu lasagní dáme bešamel a posypeme větší vrstvou sýru a navrch plátky mozzarelly.
Pečeme na 200°C asi půl hodiny, dokud se nevytvoří zlatavá vrstva.


No na to, že jsem je dělal poprvé, tak si myslím, že se docela povedly.

Žádné komentáře: